Menu

Cinc anys tocant la pera

Cals Karxofa ho diu tot en dues paraules. Una iniciativa popular i local nascuda per explorar noves formes de relació entre pagesos i consumidors. Des dels seus orígens, va més enllà del repartiment de cistelles a domicili, perquè no és només un tracte comercial, sinó que és una entesa per preservar una activitat agrària ecològica que garanteixi una sobirania alimentària molt conscient i sostenible en el temps.

 

Cinc anys després de la seva fundació al KOP Alta Tensió, aquella modesta proposta ha anat fent arrels i proliferant. De la primera cooperativa del 2008, avui s’ha passat a tres grups de consum responsable: Cals Karxofa, Gaia i Kapità Enciam. Cadascun d’ells amb 15 cistelles per a unitats familiars o comandes compartides. I tots integrats a la PACA, l’Acord per a la Producció i el Consum Agroecològic, la matriu que abasteix de productes multitud de grups de consum al Baix Llobregat: Esplugues, Castellbisbal, Sant Feliu, Cornellà i el Prat. Una comunitat de pagesos i consumidors al voltant d’un mateix concepte global de consum ecològic, responsable, pròxim, sostenible i just.

Aquesta multiplicació, sense subvencions ni donacions, també és fruit de la decisió de mantenir grups petits que ajudin a preservar el seu sistema assembleari. Totes les decisions es prenen conjuntament en cada grup en assemblees periòdiques i les tasques necessàries per fer-los funcionar es fan en comissions amb un membre de la cooperativa com a responsable i en coordinació amb els pagesos. Per a les decisions que afecten totes les cooperatives, la PACA organitza trobades de seguiment que tracten les decisions a major termini i ajuden a mantenir els vincles, a conèixer les experiències i problemes de la resta de col·lectius i els dels pagesos que els abasteixen. Tot plegat fa possible que un tomàquet que al matí estava al camp, al vespre arribi al Prat.

El que va començar amb els productes del camp, amb el temps s'ha extès a d'altres àmbits alimentaris: vedella ecològica, pollastre potablava, elaborats ecològics de la distribuïdora la Grana, peix... la gent de Cals Karxofa continua organitzant-se per aplicar a tota l'alimentació els mateixos principis de salut, qualitat, proximitat, ecologia, sostenibilitat i autogestió.

Les persones que formen part de Cals Karxofa adquireixen certs compromisos mínims per ser-hi: fer una comanda regular, recollir la cistella cada dimarts, facilitar la feina a les comissions, responsabilitzar-se del repartiment de comandes a les demés cistelles dos setmanes seguides cada dos mesos, assistir a les assemblees... I per ara, encara hi ha llista d'espera.

Hereva d'experiències històriques anteriors a França o el Japó, Cals Karxofa, a més de viure un model, treballa per difondre la seva proposta. Per això celebra el seu aniversari amb un dinar ecològic anual amb activitats per a infants, concerts, tallers, fira d'artesans... i després de cinc anys de feina, el seu èxit encara pot tocar la pera a molts que s'entesten en un model caducat que ens ha portat fins a la crisi on som.  

 

Articles relacionats (per etiqueta)

Tornar al principi

Seccions

Notícies

Sobre el projecte

Segueix-nos