Menu

Anticorrupció recorrirà l'arxiu del cas de les dietes de la FMC

La Fiscalia Anticorrupció de Barcelona presentarà un recurs davant el Tribunal Suprem contra la decisió de l'Audiència de Barcelona d’arxivar el cas de les dietes de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).  
 
Segons fonts judicials, el fiscal anticorrupció Fernando Bermejo  presentarà un recurs “per infracció de llei” en la decisió de sobreseïment del cas, sense exposar-ne els arguments, que es recolliran en l’escrit dirigit al Tribunal Suprem. La Fiscalia anticorrupció del Suprem analitzarà els motius i, en cas d’acceptar el recurs, redactarà els arguments jurídics que sustentarien la impugnació. 
 
L’Audiència de Barcelona va arxivar la causa contra els membres de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), imputats per un presumpte cobrament de sous en encoberts en forma de dietes, entre els quals hi havia l’alcalde del Prat Lluís Tejedor.  El tribunal va considerar que la FMC és una entitat privada, tot i que la majoria de fons de l’entitat provenen de les arques públiques, per la qual cosa no es pot acusar als membres de malversació de fons públics, com havia fet la Fiscalia Anticorrupció de Barcelona. Segons l’argumentació de la interlocutòria emesa per aquest tribunal, els diners públics amb els quals es finança la FMC deixen de ser públics quan passen a ser gestionats per aquest organisme, ja que “és una entitat de naturalesa privada subjecte a la vigent Llei orgànica d’associacions” i “no gestiona serveis públics”. Els ajuntaments s’adhereixen voluntàriament a la FMC. L’aportació anual del Prat a aquesta federació és de 12.456,09 euros. 
 
Amb aquesta interlocutòria de l’Audiència de Barcelona, la vintena d’alcaldes investigats queden desimputats. La Fiscalia Anticorrupció investigava si la FMC havia, suposadament, encobert sous justificats com a dietes o desplaçaments, per tal d’evitar la normativa que prohibeix als càrrecs públics cobrar més d’un sou públic. Segons un atestat policial, en el cas de l’alcalde del Prat, vicepresident de la federació, s’investiga el cobrament de 12.870 euros, la segona quantitat més elevada darrere de l’anterior president. 
 
El sobreseïment del cas, però, no aclareix aquesta controvèrsia. Durant el temps que el cas ha estat obert, l’alcalde Lluís Tejedor ha sostingut en les seves manifestacions públiques, tant als mitjans com les intervencions en el ple municipal, que la seva dedicació i responsabilitats exercides a la FMC estan acreditades, i que les dietes rebudes sempre han estat declarades a Hisenda. Ha manifestat reiteradament la seva confiança en els serveis jurídics de la FMC i ha defensat que l’assignació com a dietes de l’import rebut era correcta. En un principi, va manifestar que no pensava tornar els diners perquè seria admetre que havia comès un acte delictiu, però més endavant va canviar aquesta posició. El passat 3 de setembre, després de sortir de la declaració al jutjat de Sabadell, Tejedor va explicar a la premsa que les retribucions rebudes es corresponen a la dedicació i la responsabilitat assumida a la Federació, i les ha qualificat de "lícites i legals". 
 
La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que va treure a la llum aquest cas, rebutja el sobreseïment i recorda, que la FMC està formada per "autoritats públiques, que es finança amb diner públic i que es dedica a fer un servei públic". La plataforma veu un rerefons polític en l'arxiu del cas.
 
Tornar al principi

Seccions

Notícies

Sobre el projecte

Segueix-nos