Menu

Treballadors afectats per l’amiant reclamen jubilar-se abans

 

La Plataforma d’Afectats per l’Amiant al Prat i el sindicat CGT han fet, el 6 de novembre, una roda de premsa per a informar de la petició de modificacions del règim de jubilació als afectats per l’amiant que han lliurat a Madrid. 

La roda de premsa ha estat convocada coincidint amb l’entrega d’un escrit per part de la CGT al Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social a Madrid. Davant de la delegació del govern espanyol a Catalunya, seu situada al carrer Mallorca de Barcelona, diversos representants sindicals de la CGT a l’empresa Mogul (abans anomenada Jurid i després Honeywell), i de la Plataforma d’Afectats han explicat que demanen el reconeixement dels coeficients reductors a l’hora de la jubilació per a totes les persones afectades en qualsevol dels processos productius amb el què s’hagin relacionat amb l’amiant. A Madrid, hi ha hagut una concentració davant del Ministeri d’Ocupació sota el lema “L’amiant assassina: responsables empresaris i institucions”.

Jurid havia estat ubicada a la rambla del Prat de Llobregat fins el 1984, quan es va traslladar a la Zona Franca. De la plantilla d’aquesta empresa, va sorgir la Plataforma d’Afectats per l’Amiant al Prat, que assessora a les víctimes, fa difusió de la problemàtica i engega campanyes com l’actual. Representants d’aquesta reforma ja havien proposat les seves demandes al Congrés de Diputats de l’Estat espanyol i el Parlament de Catalunya.

Els afectats, organitzats a nivell de CGT i a nivell de plataformes, denuncien la col·laboració de tècnics, metges, legisladors i polítics en la invisibilització del problema  i en la manca de reconeixement de les víctimes. 

La utilització de l’amiant en la indústria, i sense les mesures de protecció i seguretat necessàries en el treball, s’ha emportat per davant la vida de molts treballadors i treballadores. Però la tragèdia també s’estén entre familiars, veïnat i usuaris i usuàries. CGT i la Plataforma d’Afectats per l’Amiant al Prat ho qualifiquen de genocidi. Les malalties derivades de la respiració de fibres d’asbest –càncer de pulmó, mesotelioma i asbestosis-, es manifesten al cap de tres, quatre o cinc dècades. El 2015 començarà el període de màxima mortaldat. A l'Estat espanyol, ha causat almenys 40.000 morts les darreres dècades. Segons l’OMS, durant els propers 10 anys moriran 1.070.000 treballadors i treballadores per l'exposició laboral a l’amiant.

La legislació de l’Estat espanyol reconeix la jubilació anticipada per als treballs tòxics, penosos o insalubres, amb elevats índex de mortaldat o morbiditat. La CGT és l'únic sindicat que ha presentat una proposta d'incloure els treballadors exposats a l'amiant en aquest grup de treballs. CCOO i UGT, que formen part dels Pactes de Toledo que emmarquen els canvis de legislació de les pensions de la Seguretat Social, no s'han sumat a aquesta petició. A tots els estats d’Europa hi ha lleis que emparen i indemnitzen els afectats per l’amiant, excepte Portugal, Grècia i l’Estat espanyol.

 

Tornar al principi

Seccions

Notícies

Sobre el projecte

Segueix-nos