Menu

Entrevista Mercè Meroño, Presidenta de la Fundació Àmbit Prevenció

Mercè Meroño

Presidenta de la Fundació Àmbit Prevenció
Mercè Meroño té 56 anys i és llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació, especialitzada en Psicologia. Treballa al Raval des de 1995, a la Fundació Àmbit Prevenció. L’entitat actua des de diferents serveis, amb persones del barri i l’objectiu d’acompanyar i donar-los recursos. Arran de la polèmica sorgida a l’agost amb les prostitutes del Raval, hem parlat amb ella perquè ens expliqui la seva visió dels fets. L’experiència i la passió que té per la seva feina és visible des del primer moment que comences a parlar amb ella.

 

L’objectiu no és que modifiquin la seva activitat»


– Quina és la tasca que desenvolupa la Fundació Àmbit Prevenció?
És una entitat que desenvolupa programes de reducció de danys en l’àmbit de la salut, VIH i drogodependències. També fa programes per a joves i per a dones. Amb persones que estan en situació d’exclusió social i que no tenen la possibilitat d’exercir la seva ciutadania plenament. Aquests programes els oferim des de serveis ubicats als barris. A Ciutat Vella hi ha un centre de reducció de danys en drogues i el servei àmbit dona, que està adreçat a dones, homes i transsexuals que exerceixen la prostitució

– En què consisteix la teva feina?
Jo estic al Raval tot el dia, al barri. No es-tic tancada a cap despatx. Faig atenció directa, vaig a les manifestacions. Estic al Comitè 11 de Desembre, des d’on gestionem el temes d’atenció sociosanitària i facilitem la targeta sanitària a totes les dones, independentment de la seva situació. També vaig a parlar amb els de dalt, per tractar temes socials, de salut o immigració. M’encarrego de la comunicació externa i de formació de professionals en pràctiques.

 

Jo estic al Raval tot el dia, al barri. No estic tancada a cap despatx»

– Aquest agost ha esclatat la violència cap a les prostitutes del Raval, que han fet protestes públiques.
Hi ha hagut agressions verbals i físiques, com ara llençar ampolles, amenaçar-les amb xeringues o clients que les persegueixen amb ganivets. Pensem que això ha derivat en un tema de violència masclista, ja que aquestes agressions de manera reiterada i que fan que l’agressor se senti molt per sobre de l’altre, considerem que són violència masclista.

– Com heu actuat?
Tenim una assemblea que és pro drets de les dones, a través d’ella, amb les Putes Indignades, diferents entitats i persones, vam enviar un escrit a la regidora del districte i li vam demanar que prengués par-tit. També hem parlat amb els cossos de seguretat. Vam fer denúncies, amb agres-sors identificats i amb proves. Vam aconseguir una reunió i es va quedar que es fa-ria un seguiment. Vam insistir que hi havia d’haver processos de mediació per gestionar aquests conflictes perquè el clima no fes que aquestes agressions anessin a més.

– Quines pressions reben les prostitutes del barri on treballeu?
A part de la pressió de les multes, les dones han tingut molta pressió dels veïns del barri. Es culpa de tots els conflictes a les prostitutes, quan elles el que volen és guanyar uns diners i no tenir problemes. Ara molts veïns que demanen un barri digne, aprofiten aquesta situació per reiterar la conflictivitat. No hi ha cap mena de solidaritat, en cap moment han connectat amb el tema de la violència masclista. Les prostitutes són vistes com un problema per als nous negocis del barri.

– Quina tasca feu amb les dones?
Fem acompanyament, no fem inserció laboral. Si ens ho demanen, les derivem. Qui vol canviar ja es busca la vida. En els nostres serveis, l’objectiu no és que modifiquin la seva activitat, sinó que qui vol fer un canvi de vida pugui fer-ho. Oferim tallers de violència, d’empoderament, de prevenció, de custòdies i temes relacionats amb els fills.

– Ha canviat el barri des que hi vas començar a treballar?
Al 95 els habitatges estaven malament, carrers bruts, tot molt deixat. Les persones que hi vivien no són les d’ara, gent amb pocs recursos, vivint en condicions infrahumanes. Arran del projecte Robadors, el teixit de gent canvia. Crec que no hi ha ningú de la gent que hi havia abans. Les entitats som les qui portem més temps al barri. Les noves infraestructures no estan integrades en la vida de la gent del barri. Els edificis se’t mengen.

No hi ha solidaritat, no s’ha connectat amb el tema de la violència masclista»

– Feu algun servei al Baix Llobregat?
Hi ha un programa d’atenció mòbil, amb furgonetes que s’apropen a zones de prostitució i de consum de drogues. Actuen a diferents zones i n’hi ha un que va per l’autovia de Castelldefels, a Viladecans, Gavà, Castelldefels i a alguna zona del Prat. S’atén a dones que exerceixen la carretera, es fa assessorament social, de salut, o acompanyament. També s’ofereixen recursos legals per fer front a multes derivades d’un nou decret adreçat a totes les persones que estan a 50 metres de la carretera. Lluitem per tal que s’anul·lin les multes perquè moltes d’elles acumulen multes de 6.000 euros i les seves condicions han empitjorat molt.

 
Tornar al principi

Seccions

Notícies

Sobre el projecte

Segueix-nos