Menu

Una nova mobilització contra el tancament administratiu del Pompeu Fabra

El ple municipal de l'ajuntament del Prat de Llobregat del 2 de juliol s'ha iniciat amb la lectura d'un comunicat del claustre de mestres de l'Escola Pompeu Fabra en contra del “tancament administratiu”. En aquest, expressaven la seva disconformitat amb la decisió de l'Administració de canviar tota la plantilla. Amb una pancarta on hi deia “No tanqueu el Pompeu”, una quarantena de persones, principalment docents i veïns i veïnes del municipi, s'han concentrat a la Plaça de la Vila i després han entrat a la sala de plens.

Les vacances d’estiu no han impedit una nova convocatòria originada per docents del Prat, amb el suport de mares i pares de l’alumnat, que s’ha estès entre sindicats i assemblees de professionals de l’educació. S’han recollit més de  1.200 signatures, més d'un centenar provinents de les pròpies famílies de l'alumnat del centre, en contra de la mesura.

Una mesura inèdita i arbitrària

La regidora d’educació de l’ajuntament del Prat de Llobregat Pilar Eslava (ICV) compartia protagonisme amb la consellera Irene Rigau (CiU) i el ministre Wert (PP) en les caricatures que il·lustraven el cartell de la convocatòria de la concentració. En rèplica a la intervenció de la representat del claustre de l'Escola, que ha llegit el manifest, Eslava ha insistit que la competència en aquesta matèria és del Departament d’Ensenyament. Tot i això, acompanyen -en unes declaracions anteriors, Eslava deia que es feien corresponsables- la mesura per tal de, segons la regidora, millorar la igualtat de drets de l'alumnat. El Departament justifica el “tancament administratiu” pels resultats pocs satisfactoris d’una auditoria pedagògica i de les proves de les competències bàsiques. Justament, la decisió s'ha pres abans de conèixer els resultats de les proves al Pompeu Fabra, que indiquen una millora dels resultats, i sense tenir en compte que el centre acaba de ser catalogat de “màxima dificultat”, que reconeix un entorn socioeconòmic desfavorit que fa que l’alumnat tingui més dificultats assolir els objectius educatius generals.
El Departament ha establert, de manera unilateral i sense cap trobada prèvia amb l’actual equip docent, el “tancament administratiu”, mesura que no ha estat utilitzada mai fins ara en l’educació pública. Altres escoles amb mals resultats de les auditories pedagògiques han elaborat plans de millora que compten amb la implicació del professorat. Per l’Administració, el “reset” -paraula emprada per la consellera- permetrà renovar el professorat i així millorar la qualitat educativa. Aquest reinici del centre, però, no contempla l'aspecte pedagògic i, en principi, no inclou millores dels recursos, la dotació de personal i  el repartiment de l’alumnat entre les diferents escoles, que actualment és molt desequilibrat. Gran part de l'alumnat del centre no l'ha escollit com a primera opció, perquè la resta d'escoles de la zona no poden acollir tota la demanda. 
L’escola Pompeu Fabra tancarà el dia 31 d’agost i tornarà a obrir l’endemà un altre nom i amb una plantilla nova. Amb aquesta mesura, el Departament d’Ensenyament esquiva tota normativa reguladora dels llocs de treball. Cessarà l’equip directiu i n’assignarà un de nou, que sense estar encara nomenat ja ha visitat el centre, ha fet entrevistes i ha decidit part de la plantilla que escollirà per al proper curs. Quedaran sense efectes les propostes de continuïtat dels interinatges i places provisionals fetes per l’actual direcció. D’altra banda, el procediment permetrà la supressió de tots els actuals llocs de treball, fet que comporta la pèrdua de la condició de definitiva de les places que ho eren. Amb tot plegat, els i les interines corren el perill de no obtenir cap vacant el curs vinent, i els moviments de mestres previstos cap a altres escoles del municipi pot generar, de retruc, més desplaçaments i cessaments.

Desavinences amb les administracions

Mentre que l’estratègia del Departament i la regidora és, en definitiva, atribuir els mals resultats educatius a l’actual plantilla docent i renovar-la amb l’objectiu de millorar la qualitat del centre, el claustre de mestres de l’escola Pompeu Fabra lamenta que es posi en dubte la seva professionalitat. Reivindica la tasca feta en diferents projectes (programes d’impuls a la lectura, d’impuls a l’aprenentatge de l’expressió escrita, gestió d’aula,...) que, segons els resultats de les proves de competències bàsiques dels darrers anys, ha contribuït a millorar els resultats educatius. La seva principal queixa és que no s’hagi comptat amb els actuals mestres per al canvi pedagògic.
Una comissió mixta de l’Assemblea de docents i altres treballadores de les comarques de Barcelona i els sindicats CCOO, USTEC i CGT, han emès un comunicat denunciant la mesura i donant suport a l’actual plantilla del Pompeu Fabra. Alerta que aquest tancament administratiu és un pas més cap a la gestió privada de l’educació pública. Docents d’aquesta comissió expliquen que el “tancament administratiu” és una mesura injusta i autoritària, que tan sols suposarà un “maquillatge” de cara a millorar la imatge del centre entre la ciutadania. Denuncien que l’ajuntament i la Generalitat eviten assumir la culpa que tenen en els mals resultats educatius de l’escola, que no compta amb els recursos suficients per atendre les dificultats pedagògiques envers el seu alumnat.
Per la seva banda, l’AMPA de l’Escola Pompeu Fabra valora positivament el “tancament administratiu”. En un comunicat, va qualificar coma insuficients els avanços fets a l’escola i va donar suport als canvis que implantarà la Generalitat. Expliquen també que l’actual junta directiva de l’AMPA continuarà el proper curs.

 

Tornar al principi

Seccions

Notícies

Sobre el projecte

Segueix-nos