Menu

Entrevista a Mercè Botella Impulsora d’Eticom Som Connexió

Mercè Botella

Impulsora d’Eticom Som Connexió

Mercè Botella és Psicòloga social de formació. Convençuda de que la manera més efectiva d’avançar cap un món més sostenible i més just que dignifiqui a les persones passa per transformar el consum i els sistemes de producció. Ha treballat en el món de la consultoria d’organitzacions i gestió d’equips i persones i he estat docent de la UOC i la UAB. Actualment és una de les impulsores d’Eticom on n’es secretaria.

Eticom és una cooperativa de telecomunicació que surt de la necessitat de crear una alternativa als oligopolis

- Que és Eticom i a partir de quina necessitat neix?
Eticom és una cooperativa de serveis de telefonia i internet que pretén avançar cap a una sobirania en el terreny de les comunicacions. La iniciativa sorgeix a partir de la voluntat de crear una alternativa a les empreses de comunicació oligopòliques i de mentalitat extremadament capitalista. Eticom té voluntat responsable i transformadora, sortint a partir d’una necessitat i contribuint a crear un món més just i humà.

- Quins serveis ofereix Eticom?
En aquests moments Eticom dóna servei de telefonia mòbil i pròximament donarà servei de connexió a internet. En un futur no molt llunyà, podrà comercialitzar tots els serveis de telecomunicació.

- Com funciona Eticom?
Actua com a comercialitzadora de serveis, fer una operadora no és possible, doncs cal una enorme inversió. Gran part de la feina preparatòria l’han fet de forma voluntària dues persones durant gairebé dos anys. De moment la cooperativa consta de 700 socis, molts dels quals s’hi han afegit des que Eticom ha començat a oferir serveis.

- Quin és el futur d’Eticom, en quins reptes cal encarar els esforços del demà?
Eticom vol continuar creixent però ho vol fer de forma esglaonada i responsable. Un dels valors que la cooperativa no vol perdre és el contacte estret amb el soci. Eticom pretén una implantació territorial, per a poder fer aquesta implantació es vol usar el teixit d’economia solidària ja existent arreu del país. D’aquesta manera, en un futur, l’objectiu és poder atendre als socis en persona a diversos punts, fet que facilitaria ampliar la base social del projecte. Cal dir que Eticom pot ser una alternativa real, ja que a part del pes social i compromès, presta serveis a preu de mercat.
 

És posible que la nova llei de cooperatives sigui una oportunitat tot i que té grans mancances

- Quines altres cooperatives hi ha a Catalunya amb propòsits similars?
A Catalunya hi ha diverses cooperatives que treballen des de la justícia i el compromís en el seu àmbit. Eticom té relació amb Som Energia, Arç Cooperativa, Coop 57, Fiare i d’altres. Diverses d’aquestes cooperatives, la nostra inclosa, s’han aliat sota el nom de Més Opcions. Aquesta aliança permet que un soci d’alguna de les cooperatives pugui adquirir serveis d’una altra sense la necessitat de ser-ne soci, incentivant així al màxim el consum responsable.

- Pel que fa a les omunicacions, hi ha altres experiències transformadores?
En l’àmbit d’internet existeix Guifibaix. Aquest grup va sortir a partir de la necessitat de prestar un servei d’internet a zones on les empreses de telecomunicació no els sortia rendible oferir-ne i no prestaven servei. Guifibaix disposa de molts col·laboradors amb un alt perfil tècnic. Aquestes persones poden ajudar molt en el desplegament d’Eticom arreu del territori. Hi compartim molts valors.

- En general quina és la situació del cooperativisme a Catalunya?
A Catalunya es podrien distribuir les cooperatives en tres grans grups: les grans cooperatives amb molts socis i poc democràtiques; els petits cooperativistes que ho fan per facilitat de treball; i el cooperativisme transformador i amb clara voluntat social . Aquest tercer seria el lloc d’Eticom, la què en aquest sentit pretén estendre’s dins del teixit social, el qual té consciència de com cal posar l’economia al servei de les persones.

- Des del món cooperatiu com es veu la recentment aprovada llei de cooperatives?
Des del món cooperatiu i des de la xarxa d’economia solidària, es veu com una eina que facilita el cooperativisme però no el fa transformador. Malgrat aquest fet, és possible que des del consum no conscient es pugui anar fent pedagogia i passar a una actitud transformadora i de plena consciència, així doncs és possible que sigui una oportunitat.

 

Tornar al principi

Seccions

Notícies

Sobre el projecte

Segueix-nos