Menu

No perdem l’Esperanzah!

Els de Gats tenen la seva raó d’existir en una preocupació que afronten des de fa deu anys: “l’exclusió social es pot multiplicar per quantitats que mai ens havíem imaginat”. El Grups Associats per al Treball Sociocultural (Gats) ha passat bons i mals moments i, tot i estar a punt de tancar el llum el 2012, tot i trobar-se en un dels pitjors contextos socials possibles, en lloc d’enfonsar-se, ha ampliat activitats i ha passat als àmbits cultural, comunitari i ambiental.

Fills de Sant Cosme, han treballat per potenciar el desenvolupament de noves estratègies de transformació social des del Prat cap enfora. Segons ells mateixos, “es tracta de generar nous dissenys, noves relacions i propostes des d’un punt de vista més integrat”. Treball, imaginació, compromís, honestedat, cooperació, són alguns els principis que valoren per involucrar-se en qualsevol projecte, buscant la transformació social, l’establiment de xarxes, l’impacte ambiental o econòmic.

El temps ha passat i les circumstàncies han ajudat a Gats a reorganitzar-se com a Fundació impulsora de propostes innovadores i per fer-ho s’ha postut com a garant del grup comarcal de Coop 57 al Baix Llobregat. Coop 57 és una cooperativa de serveis que destina recursos propis a finançar projectes d’economia social a través d’avals mancomunats: en poques paraules, que qui demana el crèdit presenti multitud de petits avals personals que cobreixin el deute en cas d’impagament dels beneficiaris del crèdit concedit per la cooperativa. Una manera d’assegurar l’acció i la implicació social al projecte, una prova de suport social al projecte.

Gats ha assolit fites que indubtablement han transcendit l’àmbit local. Iniciatives originals són conegudes arreu, com la participació a l’organizatció del macroconcert contra EuroVegas, que finalment es va suspendre per la tria d’Adelson de quedar-se a Madrid, o com el Concurs de sopes del món, que ja compta sis edicions, o la travessa “Se hace camino al andar”, que el 2012 va portar Oscar Rando, director executiu de la fundació, a patejar-se 3.300 quilòmetres per tota la península ibèrica per recollir suports i conèixer nous projectes en un intent de salvar el que quedava de Gats abans de la fundació actual. De totes les experiències, però, la més sonada, és el Festival Esparanzah!

6 anys de música, acció i reflexió

L'estiu de 2008, la gent de Gats-Radio Chango , van escapar-se a un petit poble de la Valònia belga anomenat Floreffe, molt conegut per la cervesa artesanal de la seva Abadia. Allí, des de feia 6 anys, un grup d'amics van voler recuperar l’esperit del festival de música que havien viscut de joves i van crear Esperanzah!, un festival per reivindicar aquest altre món possible tan necessari. La idea va engrescar els Gats pratencs a importar el format, adaptat a la realitat local, i ara arribem a la cinquena edició (13, 14 i 15 de setembre). Una edició especialment engrescadora, ja que tindrà la versió més participativa i comunitària de totes. Han recollit les peticions i propostes de continuïtat que els han fet artistes, professionals, entitats i persones per decidir-se a tirar-ho tot endavant mantenint la gratuïtat i el contingut ideològic. Els artistes, tècnics i professionals reben una retribució fixa per cobrir despeses i una part variable en funció dels resultats econòmics del festival. Les entitats i les persones a títol individual entren en el procés d’avals mancomunats, ja que, Coop57 aporta 15.000 € sota aquest requisit. Paral·lelament han obert una campanya de crowdfunding a migranodearena.org per finançar l’escenari i els equips de so i llum. La programació musical ja està tancada i confirmada. Seran tres dies de música, debat, cultura i gastronomia.

Nous horitzons

Gats té altres línies d’actuació. Promou la reflexió i la difusió de noves experiències amb la iniciativa “Sopar amb...”, l’agitació mediambiental amb el taller de biofertilitat i regeneració, l’acció amb la gestió del servei de foment del voluntariat al Prat... I no perden l’esperança.

Articles relacionats (per etiqueta)

Tornar al principi

Seccions

Notícies

Sobre el projecte

Segueix-nos