Menu

L'escudella i la carn d'olla

L'escudella i la carn d'olla

Hola, macos, què tal? Avui parlarem de l'escudella i la carn d'olla que es feien per les cases de pagès, almenys les del meu record.

Quan jo arribava del col·legi, si era a l'estiu, normalment només tenia calor i set i me n'anava directe a l'aixeta a beure aigua, i em deien: "- No, que has de dinar i et treurà la gana!". I jo vinga a protestar: "- Però és que jo només tinc set!", i la mama "- A dinar!" i si no, un castanyot.

Però l'escudella era molt bona, tal com la feia la iaia. Com que a casa érem vuit, agafava una olla d'aquelles grans i l'omplia d'aigua. Abans havia agafat al galliner un pollastre o una gallina, el que més convenia, el matava i plomava, el feia a vuit trossos, un per cadascú, i cap a l'olla, i hi afegia un os de pernill del salador. Desprès anava al camp. A la vora del marge s'hi feien cols gegantes, són unes cols que van traient fulles de sota, només dues o tres, i la planta va creixent, tant que eren més altes que jo. Rentava les fulles, i a l'olla. Afegia dues o tres pastanagues, un nap, patates i uns pocs cigrons, i tot això ho feia bullir un parell d'hores. Abans d'acabar la bullida feia una pilota amb un tros de carn de porc del salador, el trinxava amb un tallant, hi posava julivert, ho remenava tot picat i ben remenat, ho embolicava amb farina en un plat, ho feia saltar perquè agafés una forma ovalada i allargada i ho tirava dins de l'olla, esperant deu minuts per treure-la, Llavors colava tot el suc, el brou, hi tirava arròs i fideus i ho bullia apart durant cinc minuts i ja tenia llest el primer plat d'escudella. I el segon plat: un tall de pollastre amb patates i col i un tros de pilota per cadascú. I de postres: un tall o dos de boníssim meló. I en acabat, tornem-hi tots a treballar al camp.

Petonets

Darrera modificació elDissabte, 14 Desembre 2013 14:53
Més en aquesta categoria: « Les croquetes de l'àvia
Tornar al principi

Seccions

Notícies

Sobre el projecte

Segueix-nos